maanantai 19. marraskuuta 2018

Älylaiteet ja keskittymiskyky





Älypuhelimet ovat vielä uusi keksintö. Niin uusi keksintö, ettei meillä vielä ole kovinkaan kattavaa tutkimustietoa siitä, miten jatkuva puhelimen näprääminen, ihmissuhteiden siirtyminen someen ja jatkuvat keskeytykset vaikuttavat aivoihimme ja käyttäytymiseemme. Älylaitteen käyttö on palkitsevaa, nopeatempoista, koukuttavaa ja mahdollista 24/7. Kieltämättä täytyy myöntää, että pelkään, etteivät pitkäaikaisvaikutukset ole kovin positiivista luettavaa....


Aivotutkija Minna Huotilainen kirjoitti aiheesta hetki sitten Ylen Tiede-osiossa. Hän listaa muun muassa viisi keinoa elvyttää keskittymiskykyämme. Juttu on luettavissa täällä, käykäähän katsomassa!


https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/11/02/alylaitteet-tyhmentavat-koko-ihmiskunnan-aivotutkijan-5-vinkkia


Näin lukiossa suosittelen lämpimästi, että pyhitätte koulupäivän mahdollisimman paljon niille tosielämän tilanteille ja kohtaamisille, ja jättäisitte puhelimen suurimmaksi osaksi reppuun/laukkuun odottamaan. Jos olet huolissasi omasta keskittymiskyvystäsi, pohdi, milloin ongelmat ovat alkaneet ja voisiko kännykän käyttö liittyä niihin.  Huotilaisen vinkkejä noudattamalla voit helposti testata, auttaisiko kännykän näpräämisen vähentäminen keskittymiskykyäsi palautumaan. Jos et enää pysty seuraamaan kokonaista, kiinnostavaa elokuvaa alusta loppuun ottamatta kännykkää välissä käteen, on syytä huolestua ja ottaa Huotilaisen neuvot kokeiluun!


Terveisin Järvenpään lukion psykologi
Milla Maaria Kansanoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita! :)