perjantai 11. tammikuuta 2019

Me voimme estää kiusaamisen!

Kuva: Pixabay.com


Koulukiusaaminen ja siihen puuttuminen on viime aikoina noussut paljon julkiseen keskusteluun. Hyvä näin, aihe on tärkeä ja meistä varmasti jokainen toivoisi, että kiusaamiseen löydettäisi tehokkaat, inhimilliset tavat puuttua.


Kiusaaminen tuntuu monelle meistä epämääräiseltä, itselle etäiseltä ja muutamaan oppilaaseen tai opiskelijaan liittyvältä ongelmalta. Moni kokee, ettei voi tehdä asialle mitään.


Mutta itseasiassa voi.


Tutkimusten mukaan kiusaamiseen voidaan parhaiten puuttua yhteisön toimesta. Jos näet käytävällä tönäisyn, puutu siihen! On aivan sama, onko kyseessä 'läppä' vai ei, töniminen ei kuulu kouluun! Puuttumiseksi riittää, että sanot ohi kulkiessasi, että "hei tuo ei ole ok!" Sama koskee nimittelyjä. Jos joku käyttää loukkaavaa nimitystä, muista sanoa ääneen, että tuo ei ole sopivaa. Tämä kuulostaa todella pieneltä pisaralta meressä, mutta nostamalla tilanteessa esiin sen, että käytös tai puhe on huomattu, eikä se ole ok, luomme yhteisöömme kiusaamisen vastaisia normeja. Vaikka yksittäinen lause tuntuu vähäiseltä, se on kuitenkin puuttumista tilanteeseen. Viesti siitä, että hei minä huomasin, mitä teit, eikä se ollut mielestäni hyväksyttävää. Tämä puuttumisen vastuu koskee meitä kaikkia. Erityisesti jokaista koulun henkilökunnan jäsentä, mutta myös jokaista oppilasta ja opiskelijaa. Sillä yhdessä luomme joko kulttuurin, jossa nimittely, töniminen tai ulkopuolelle jättäminen on ok tai yhteisön, jossa muistamme sanoa ääneen, että sellainen käytös ei ole sopivaa.


Koulukiusaaminen jättää yleensä valtavat arvet. Pitkäaikaiset arvet. Näitä arpia on hyvä käydä läpi yhdessä ammattilaisen kanssa, jotta oma taakka kevenisi. Monesti mietin, että jos kiusaajat tietäisivät edes puolet siitä kivusta, jonka heidän uhrinsa käyvät läpi, jättäisivätköhän he kiusaamatta...


Meillä jokaisella on vastuu puuttua tilanteeseen tilanteen vakavuuden vaatimalla tavalla. Se ei tarkoita, että tarvitsisi itse mennä väliin pelottavaan tilanteeseen, mutta se tarkoittaa sitä, että huomioimme jo ne pienet kiusaamisen teot ja sanat, joihin voimme itse tilanteessa puuttua ja viemme tietomme ja huolemme kiusaamisesta eteenpäin koulun henkilökunnalle.


Me yhdessä luomme yhteisömme. Tehdään siitä sellainen, jossa jokainen saa vapaasti olla oma itsensä ja antaa myös vapaasti muiden olla omia itsejään. Eikö? :)


Kiusaamisen vastaisin terveisin
Lukion psykologi Milla Maaria Kansanoja


2 kommenttia:

Kommentit ovat tervetulleita! :)