maanantai 12. marraskuuta 2018

Vinkkejä koeviikkoon: mitä kannattaa lukea ja missä järjestyksessä?

Kuva: Pixabay.com


  • Aloita kokeeseen lukeminen silmäilemällä sisällysluettelosta koealueen otsikot läpi, jotta saat kokonaiskuvan siitä, mitä aiheita koealue pitää sisällään. Muistele, mitä asioita sinulla tulee näistä otsikoista mieleen.
  • Kun aloitat varsinaisen lukemisen, käy koealue läpi kappale kerrallaan. Lue ensin otsikko, väliotsikot sekä kuvat, kaaviot ja kuvatekstit. Näiden avulla saat jo hyvän käsityksen siitä, mitä asioita kappale käsittelee.
  • Katso sitten, onko tekstissä tummennettuja termejä. Varmista, että tunnet termit. Esimerkiksi kirjan oma termilista, google, wikipedia ja kaverit ovat korvaamaton apu vieraiden käsitteiden opettelussa. Voit tehdä itsellesi listan termeistä selityksineen, ennen kuin ryhdyt lukemaan koko kappaletta ajatuksella läpi. Näin pystyt lukiessasi keskittymään huomattavasti paremmin kokonaisuuteen, kun sinun ei enää kesken lukemisen tarvitse alkaa etsiä selityksiä vieraille käsitteille.
  • Katso läpi myös muistiinpanosi kyseisestä kappaleesta.
  • Vasta sitten lue kappale läpi. Kiinnitä erityisesti huomiota vaikeaksi kokemiisi kohtiin. Jos jokin asia jää epäselväksi; googlaa! Monesti sitä kautta saattaa löytyä sama asia hieman eri sanoin kerrottuna, mikä voi auttaa ymmärtämään, mistä on kyse. Myös kaverille voi kilauttaa ja kysyä neuvoa!
  • Tauota lukemistasi! Tauot ovat tehokkaan oppimisen edellytys! Lue esimerkiksi yksi kappale tai ajallisesti n. 45-60 minuuttia kerrallaan, jonka jälkeen pidä tauko (esim. n. 10-15 min). Tauon jälkeen kertaa aiemmin lukemasi lyhyesti ja palaa epäselviin kohtiin, ennen kuin jatkat seuraavaan aiheeseen.
  • Kun koko koealue on luettu, palaa sisällysluettelosivulle ja käy otsikot uudestaan läpi. Mitä näistä aiheista nyt osaat? Hyvä tapa kerrata koealue on käydä kaikki otsikot, väliotsikot, kuvat ja kaaviot sekä kuvatekstit läpi + omat muistiinpanosi.
  • Varaa myös koeviikolla riittävästi aikaa lepäämiseen ja muuhun kuin opiskeluun! Esimerkiksi kevyt liikunta on oivaa vastapainoa opiskelulle ja itseasiassa tehostaa kokeisiin lukuasikin. Valitse itsellesi selvästi aika, jolloin opiskelet ja se aika, jolloin lepäät ja teet muita asioita. Muuten sinulla voi helposti olla koko ajan sellainen olo, että 'pitäisi lukea'. Koko aikaa ei tarvitse lukea!! Muista syödä riittävästi, sillä opiskelu kuluttaa paljon energiaa.
  • Nuku riittävästi! Uni on oppimisen edellytys eli ethän lue koko yötä ja jätä yöunia väliin! Jos uni ei tule, lepäily on toiseksi paras juttu ja sille tulee varata riittävästi aikaa :)
Järvenpään lukion psykologi
Milla Maaria Kansanoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita! :)