maanantai 3. syyskuuta 2018

Huomioi elämäntilanne

Kuva: Pixabay.com


Yksi sudenkuoppa oman hyvinvoinnin arvioinnissa ja omasta hyvinvoinnista huolehtimisessa liittyy usein oman elämäntilanteen tarkasteluun. Tapaan usein ihmisiä, jotka voivat olla hyvinkin tietoisia omista voimavaroistaan, vahvuuksistaan ja heikommista puolistaan, mutta jotka tästä huolimatta ovat unohtaneet täysin huomioida heitä ympäröivän elämäntilanteen.


Sen lisäksi, että ominaisuutemme ja voimavaramme vaikuttavat jaksamiseemme ja kykyihimme, myös elämäntilanteemme vaikuttaa aina hyvinvointiimme. Tasainen, turvallinen, mukava elämäntilanne säästää voimavarojamme ja meillä on enemmän energiaa toimia, opiskella ja harrastaa. Sen sijaan surullinen, stressaava, ahdistava, haastava elämäntilanne syö voimavarojamme, emmekä silloin jaksa toimia tavalliseen tapaamme. Muun muassa suru ja muu psyykkinen kuormitus vaikuttavat esimerkiksi muistiimme. Kenties olet huomannutkin, että haastavassa elämäntilanteessa ajatukset ovat muualla, kauppaan tullessasi unohdat totaalisesti, mitä olit hakemassa ja maksaessa maksukortin tunnusluku ei tule mieleen. Elämäntilanteella on siis suuri vaikutus toimintakykyymme ja jaksamiseemme.


Niinpä omaa elämäntilannetta on välillä hyvä tarkastella ja pysähtyä miettimään, onko elämässäni sellaisia tekijöistä, jotka väsyttävät ja vievät voimavaroja. Pystynkö tekemään niille jotakin? Pystyisinkö lisäämään elämääni sellaisia asioita, jotka tuovat minulle iloa ja energiaa?


Raskaassa elämäntilanteessa on hyvä ottaa vähän höllemmin, katsoa tv:tä, syödä hyvin ja vaihtaa raskas salitreeni hetkeksi kävelylenkkeihin.




Järvenpään lukiopsykologi
Milla Maaria Kansanoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita! :)