maanantai 17. syyskuuta 2018

Mikä minulle on tärkeää?

Kuvan osoite: http://www.revelation2seven.org/UsedImages/SevenCircles.gif


Lukiossa nuorilta pyydetään hyvin varhain tietoa siitä, mihin aineisiin haluat panostaa, mikä sinua kiinnostaa. Mitä aineita aiot kirjoittaa ja mikä sinusta tulee isona? Kun sitten joku vieruskaveri kertookin heti aina halunneensa sairaanhoitajaksi tai saksan kielen opettajaksi, iskee paniikki. Apua, ei mulla ole mitään käryä siitä, mitä mä haluaisin tehdä isona??!




Ei hätää. Harvalla lukioikäisellä (tai vanhemmallakaan.....) on. Sinulla on vielä hyvin aikaa tunnustella sitä, mikä voisi olla hyvä suunta elämässä juuri sinulle.


Voit aloittaa pohdintasi esimerkiksi tämän tehtävän avulla. Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa sinulle tärkeitä asioita nyt ja/tai tulevaisuudessa. Piirrä paperille samanlainen ympyröiden röykkiö kuin kuvassa. Kirjoita sitten keskimmäiseen ympyrään "hyvä elämä", "minulle tärkeitä asioita" tai muu mieleisesi sopiva nimitys. Täytä sitten muihin ympyröihin sellaisia asioita, jotka sinusta kuuluvat hyvään elämään ja ovat sinulle tärkeitä. Kirjoittamasi asiat voivat liittyä esimerkiksi terveyteen, opintoihin, ihmissuhteisiin tai mihin tahansa, minkä koet itsellesi tärkeäksi. Voit myös piirtää ympyröitä lisää.




Numeroi lopuksi täytetyt ympyrät siten, että sinulle tärkein asia on numero 1, seuraavaksi tärkein numero 2, sitten numero 3 jne.




Nyt sinulla on piirrettynä omat arvosi, sinulle tärkeät asiat. Arvosi voivat muuttua ja todennäköisesti muuttuvatkin elämän kuluessa, ja se on täysin normaalia, osa elämää. Tarkastele kuitenkin omia arvojasi juuri nyt. Miltä ne näyttävät? Elätkö elämääsi siten, että sinulle tärkeät asiat ovat siinä läsnä? Löytyykö sinulle tärkeiden asioiden joukosta jotakin sellaista, mistä voisi tulla tulevaisuuden ammattisi? Millaiset asiat sinua kiinnostaisivat niin paljon, että voisit opiskella niitä jatkossa lisää?




Järvenpään lukion psykologi
Milla Maaria Kansanoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita! :)