maanantai 24. syyskuuta 2018

Kun uni ei tule







Kuva: Pixabay.com


Nukkuminen on iso osa ihmisen jokapäiväistä elämää. Unen tarve kuitenkin vaihtelee. Yleensä lukioikäinen tarvitsee unta vähintään 7-8 tuntia vuorokaudessa. Jos nukut vähemmän, mutta tunnet itsesi siitä huolimatta virkeäksi, on yksilöllinen unentarpeesi keskimääräistä vähäisempi. Uniaikoja ei siis ole tarpeen vertailla kaverin kanssa, kunhan löydät itsellesi sopivan unen määrän ja pyrit siihen pääsääntöisesti. Hyvin nukutun yönkin jälkeen useimmat meistä ovat aamulla hieman väsyneitä ja tämä on täysin normaalia. Jos väsymys kuitenkin jatkuu pitkälle aamupäivään tai läpi päivän ja vaikuttaa esimerkiksi suoriutumiseesi koulussa, nukut todennäköisesti liian vähän.




Parhaimmillaan nukkuminen on ihana, rentouttava ja rauhoittava kokemus. Se antaa aivojemme ja mielemme levätä ja lataa meille voimia seuraavaan päivään. Nukkumisella on myös tärkeä rooli oppimisessa, sillä uni painaa muistiin päivän aikana oppimamme asiat. Jos uni sitten syystä tai toisesta häiriintyy, alkaa se pian muodostua ongelmaksi. Väsyneenä on vaikea selvitä koulupäivistä ja opinnoista. Ajatukset katkeilevat ja tehtäviin on hankala tarttua. Pahimmillaan puuttuva uni, painajaiset tai muut nukkumiseen liittyvät ongelmat saavat koko nukkumaan menon muuttumaan pelottavaksi. Syntyy unettomuuden ja väsymyksen kierre.


Hyvin usein nukkumisen pulmat johtuvat kuormittavasta elämäntilanteesta. Onko sinulla juuri nyt murheita, ahdistusta tai stressiä, joka voisi selittää unettomuutta? Onko kalenterisi niin täynnä, ettet ehdi päivän aikana hengähtää? On hyvä huomata, että positiivinenkin kiire eli kiireinen "kaiken mukavan tekeminen" voi vaikuttaa nukkumiseen. Nukkumiseen liittyvät pulmat ovat oiva varoitusmerkki siitä, että mielemme käy nyt syystä tai toisesta ylikierroksilla, on tarve hidastaa.

Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voit helpottaa unen tuloa ja nukkumista:

  • Varmista, että sinulla on päivän aikana riittävästi rentouttavia, rauhallisia hetkiä. Mikäli paahdat sata lasissa läpi päivän, päivästä toiseen, on nukkumaanmenoaika vuorokauden ainoa aika mielellesi rauhoittua. Usein se vie aikaa, mikä viivästyttää nukahtamista. Varaa siis päivääsi rauhallisia hetkiä. Erityisen hyvä on rauhoittaa iltaa ja luoda mukavia iltarutiineja. Miltä kuulostaisi vaikka kupillinen kuumaa teetä tv:n äärellä ennen lämmintä suihkua tai kylpyä ja nukkumaanmenoa?
  • Vältä kännykkää ja muita älylaitteita ennen nukkumaanmenoa. Näyttöjen valo virkistää aivojamme ja siten haittaa nukahtamista. Ehdit kyllä lukemaan uusimmat viestit ja näkemään kavereiden uusimmat insta-kuvat huomennakin.
  • Kohtuullinen ja säännöllinen liikunta edistää unta. Vältä kuitenkin raskasta liikuntaa 3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Näin elimistö ehtii palautua ja valmistautua uneen.
  • Nauti kofeiini-tuotteita harkitusti. Kofeiinin unta häiritsevä vaikutus on voimassa vielä 12-24 tuntia nauttimisen jälkeen!
  • Lopeta tupakointi. Tupakointi nostaa vireystasoa ja vaikuttaa huonontavasti unenlaatuun. Ja ihan muutenkin, lopeta tupakointi :)
  • Jos tarvitset päiväunia, nuku n. 10-20 minuuttia. Silloin päiväunet eivät yleensä lyhennä yöunta.
  • Yleensä viileähkö ja viihtyisä makuuhuone takaa parhaat unet.
  • Aseta herätyskello paikkaan, jossa et näe sitä tai kuule sen tikitystä. Mikäli heräät keskellä yötä, älä katso kelloa. Ajalla ei ole yöllä väliä ja kellonkatsominen luo usein vain turhia paineita nukkumiselle.
  • JOS UNI EI TULE, ÄLÄ PANIKOI. UNTA EI VOI PAKOTTAA, MUTTA VOIT LEVÄTÄ VAIKKET NUKKUISIKAAN. Rauhallinen lepäily on nukkumisen jälkeen seuraavaksi paras keino ladata akkujamme ja sitä voimme tehdä silloinkin, kun uni ei tule :)
Ohjeiden laatimisessa on hyödynnetty teosta Järnefelt, H. & Hublin, C. (toim.). Työikäisten unettomuuden hoito. Työterveyslaitos, Tammerprint Oy, Tampere 2012.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita! :)