maanantai 3. joulukuuta 2018

Haloo, missä mun motivaatio on?!

Kuva: Pixabay.com





Lukio on vapaaehtoinen koulutus, mutta kuinka moni kokee oikeasti olevansa täällä vapaaehtoisesti?


Monelle lukio on tapa ostaa lisää aikaa ennen aikuisuuteen liittyviä isoja päätöksiä, ennen päätöstä siitä, mikä minusta tulee isona. Osa on täällä, koska vanhemmat pakottavat. Osa on täällä, kun ei tiedä, missä muuallakaan olisi.




Mitä lukion käyminen merkitsee sinulle? Lukio voi olla itsessään tärkeän tuntuinen: täällä on kivaa, oppii yleissivistäviä asioita, näkee kivoja kavereita. Lukiolla voi kuitenkin olla myös toisenlainen merkitys, joka liittyy tulevaisuuteen. Mitä lukion käyminen minulle mahdollistaa? Joku on saattanut tietää jo pienestä pitäen haluavansa lääkäriksi tai kemistiksi ja lukio on luonnollinen askelma tällä polulla, tulevaisuuden koulutuksen mahdollistaja. Jos omat ammattihaaveet ovat kuitenkin tähän asti pysyneet visusti piilossa, voi lukion merkitys tuntua epäselvältä. Onko minun pakko käydä lukiota? Onko välttämätöntä opiskella tätä kurssia? On tärkeää huomata, ettei näissä missään lähestymistavassa ole mitään väärää. Oman koulunkäynnin kannalta olisi kuitenkin hyvä pysähtyä jossain vaiheessa pohtimaan, miksi oikeastaan opiskelen täällä. Kun omat lukio-opiskeluun johtaneet syyt ovat selvillä, tuntuu opiskelukin yleensä mukavammalta.




Mikä tahansa motivaation lähteesi onkaan, on realismin hyvä astua peliin. Lukio ei ole aina kivaa. Opiskelu ei ole aina kivaa. Se voi hetkittäin olla jopa hyvinkin syvältä sieltä jostain... Mutta ei sen tarvitsekaan olla aina kivaa! Ei elämä tai työelämäkään ole aina kivaa. Harva esimerkiksi siivoaa siksi, että suunnattomasti nauttisi siivoamisesta, mutta lähes jokainen nauttii kuitenkin puhtaasta kodista. Elämä on mukavampaa, jos onnistut nauttimaan suurimmasta osasta arjestasi, mutta jos opiskelumotivaatio on välillä kateissa, se kuuluu asiaan. Ei meistä kukaan voi olla täysin motivoitunut johonkin 24/7 kolme tai jopa neljä vuotta päivästä toiseen!


Kun motivaatio on hukassa, mieti, miksi olet täällä ja mihin tämä puurtaminen sinua vie. Ja jos et silloin keksi syytä, muttet toisaalta tiedä mitään muutakaan, mitä elämälläsi juuri nyt tekisit, voin lohduttaa, etten ole koskaan kuullut kenenkään katuvan käymiään opintoja, mutta opintojen keskeytymistä tai aloittamattomuutta monet katuvat.




Niinpä suosittelen lämpimästi rämpimään esimerkiksi suklaan voimalla läpi tästä motivaation laskuvedestä. Sillä edessäpäin siintää aurinkoinen tulevaisuus ja itseasiassa tämä rämpiminenkin voi olla ihan hauskaa, kunhan ei ota itseään tai opintojaan liian vakavasti :)


Lohduttavin terveisin
Järvenpään lukion psykologi Milla Maaria Kansanoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita! :)