perjantai 14. joulukuuta 2018

Ole hyvä itsellesi

Kuva: Pixabay.com


Todella usealla meistä on tapana kohdella itseämme hyvin ankarasti. Pienikin epäonnistuminen saa herkästi aikaan sisäisen ruoskimisen siitä, mitä olisi pitänyt osata/tehdä paremmin tai enemmän. Tällainen itsensä ruoskiminen ei vie hyvinvointiamme hyvään suuntaan. Päinvastoin. Se on itseasiassa aika loogista, kukapa meistä voisi olla kovin iloinen ja onnellinen, jos joku jatkuvasti haukkuisi ja vähättelisi meitä? Omat ajatuksemme voivat olla kuin kannustava ystävä tai kuin ilkeä ja vaativa valittaja.



Itseä tulisi kohdella kuin omaa parasta ystävää. Ymmärtäväisesti, armollisesti.

Jos tämä tuntuu jo lähtökohtaisesti vaikealta ajatukselta, ei hätää! Minulla on sinulle harjoitus. Mutta varoitan, harjoitus tuntuu ihan hassulta, jopa typerältä alkuun. Mutta lupaan, että se toimii! Tehtäväsi on mennä joka päivä peilin eteen kahden viikon ajan. Toive tottakai on, että jatkaisit harjoitusta pidempäänkin, jos ei päivittäin niin edes silloin tällöin. Mene peilin eteen ja sano itsellesi kolme hyvää asiaa itsestäsi. Esimerkiksi: Näytät hyvältä. Vitsi, että onnistuit tänään hyvin siinä ryhmätyössä. Sä pärjäät hyvin. Toista nämä lauseet kolme kertaa ääneen katsoen itseäsi samalla peilistä.
Jos et täysin uskon, mitä itse sanot, ei hätää! Meidän mielemme alkaa pikkuhiljaa uskoa siihen, mitä sille toistuvasti sanotaan. Näin sinä siis harjoitat mieltäsi suhtautumaan itseesi positiivisemmin ja kannustavammin. Sillä on yllättävän isoja, positiivisia vaikutuksia hyvinvointiimme!


Terveisin lukion psykologi
Milla Maaria Kansanoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita! :)